Tudta, hogy a kisebb méretű tengerlakók is rendkívül gazdagok tápanyagokban? Erre kitűnő példa a legfeljebb 25 centiméter nagyságú, remek vitaminforrásként ismert szardínia hal, ami a portugál konyha nélkülözhetetlen alapanyaga.
Ezt a heringfélék családjába tartozó halfajtát már az ókori emberek is fogyasztották, a 19. században pedig elsőként készült belőle konzerv, megelőzve a lazacot és társait. A szardínia hal egészségre gyakorolt jótékony hatásai igen szerteágazóak.
A benne lévő Omega-3 zsírsavaknak köszönhetően védi a szív és az érrendszer egészségét, foszfortartalma révén elejét veszi a csontritkulás kialakulásának és mivel vasat is nagymennyiségben tartalmaz, a vérszegénység leküzdésében is jó szolgálatot tesz.
A szardínia hal nagyszerű immunerősítő, ezért akkor is érdemes rendszeresen fogyasztani, ha nincsenek egészségügyi panaszaink, csupán gondoskodni szeretnénk a szervezetünk folyamatos jóllétéről. Az Íztenger internetes üzletben konzerv formájában vásárolhatunk szardíniát, többféle ízesítésben, pénztárcabarát áron.