Hazánkban kedveltek a borok. Míg a vörösborok elsősorban ételek mellé kiválóak, leginkább húsok és karakteresebb sajtok mellé, addig a fehérborok kedveltek a poharazgatáshoz. Gyakran fogyasztják őket különböző arányban szódával hígítva. A száraz fehérborok mellett, kedveltek a fehér desszertborok is, amelyek édes ízzel rendelkeznek. Ezek közül a legismertebbek az aszúk, amelyek a tokaji borvidék világraszóló, jellegzetes borai. Késői szüretelésű szőlőből készülnek, amelyek nagyon magas cukortartalommal rendelkeznek és ez teszi lehetővé azt a kivételes aromagazdagságot, ami ezt a borfajtát jellemzi.
A mondás, mely szerint nincs rossz szőlő, csak rossz szőlész és borász valahol igaz, hiszen nagyon sok minden függ a borász hozzáértésétől. Természetesen az időjárásba nem tud beleszólni, de ezen kívül minden másba igen, például, hogy mikor induljon a szüret, hogy miként készüljön a bor. A fehérborok készítéséhez is óriási szaktudás kell, de szerencsére hazánkban egyre több az elhivatott szakember, köszönhető ez annak is, hogy a borászat napjainkban újra régi fényében ragyog.