A szakmai tudás a folyamatos gyakorlás által és a tanfolyamok elvégzésével gyarapítható a leginkább. A kávét felszolgáló helyeken dolgozó pincérek a barista képzés révén hatalmas előrelépést tulajdoníthatnak maguknak szakmai téren.
Ezeken a tréningeken megtanulhatják az eszpresszó és a különféle kávéitalok szakszerű elkészítésének aprólékos folyamatát. A továbbképzés tematikája általában 30% elméleti és 70 % gyakorlati részen alapul. Az oktatás kisebb csoportlétszámmal indul, ami 6-10 fő, az időtartama pedig 6 hétre terjed ki, heti egy alkalom, ami 3 órát vesz igénybe. A tananyag szép fokozatosan van felépítve, az egyszerű alapismeretekkel kezdik, majd fokozatosan bevezetik a hallgatót a laté art „bűvös ” világába.
Megtanítják a kávéfajták eredetét, feldolgozási formáit, minden tájékoztatást a pörkölési és tárolási folyamatokról. A barista képzés elvégzése után, elméleti és gyakorlati vizsga következik és amennyiben sikerül, akkor nemzetközi magyar-angol nyelvű kávépincér igazoló tanúsítvány kerül átadásra.